Wil je graag in vorm komen? Sporten met de fiets is een prettige en populaire activiteit. Vrijwel iedereen heeft al een fiets om mee te beginnen. Wanneer je het sporten echter wat serieuzer gaat nemen en dit echt wilt gebruiken om in vorm te kopen, heb je wel de juiste spullen nodig. In dit artikel leggen we je uit waarom dit belangrijk is, wat je nodig hebt en geven we je enkele tips om jouw prestaties te verbeteren.
Het belang van de juiste uitrusting
Wanneer je gaat sporten met de fiets is het belangrijk dat je daar de juiste spullen voor aanschaft. Niets is zo vervelend als wanneer je een langere tijd aan het fietsen bent en je zadelpijn krijgt of je kleding gaat schuren. Met een goede fiets en uitrusting voorkom je blessures en zadelpijn.
Daarnaast is een goede uitrusting ook belangrijk voor jouw veiligheid, zeker wanneer je gaat wielrennen of mountainbiken. Met extra accessoires verbeter je ook jouw prestaties, bijvoorbeeld jouw hartslag te meten en jouw tijd goed bij te houden.
Trainings- en prestatie tips
Elke verandering vraagt tijd, zo ook wanneer je begint met sporten met de fiets. Of zelfs wanneer je al een tijdje fietst, is het raadzaam om eens te kijken hoe jij jouw training nog verder kunt optimaliseren. Hieronder geven we je enkele tips.
1. Zet realistische doelen
Ergens naartoe werken is goed voor de motivatie. Je wilt een doel kiezen dat realistisch is, maar ook uitdagend—het moet dus ook niet te makkelijk zijn. Denk hierbij na over een langetermijndoel, zoals meedoen met een fietsevenement of 50 km fietsen onder een bepaalde tijd. Of wellicht wil je fietsen om gewicht te verliezen.
Vanuit je grote doel maak je weer kleinere doelen. Welke doelen zet je per maand om dichter naar jouw einddoel te komen? Welke doelen stel je dan per week?
Het komt natuurlijk voor dat je de verschillende mijlpalen verkeerd hebt ingeschat. Vooral als je pas net begint met fietsen, is dit soms moeilijk te bepalen. Je dacht bijvoorbeeld dat een bepaald doel makkelijker zou zijn dan het eigenlijk is of andersom.
Evalueer daarom elke maand jouw doelen om te bekijken of ze nog steeds realistisch en uitdagend zijn. Ging het deze maand te makkelijk of kwam je niet eens in de buurt bij jouw doel? Pas je doelen dan aan.
2. Maak een wekelijks plan
Met doelen alleen ben je er natuurlijk nog niet. Wanneer jij een bepaald wekelijks doel hebt, is het tijd om een plan voor de week op te stellen. Wees hierin weer realistisch en ook flexibel. Houd er rekening mee dat je ook periodes van herstel nodig hebt tussen jouw fietsritten door.
Bedenk als eerste hoeveel tijd je hebt in de week. Over het algemeen is het goed om korte, intensieve ritten af te wisselen met lange ritten. Plan dus je korte ritten wanneer je minder tijd hebt en de lange ritten wanneer je meer tijd hebt, bijvoorbeeld in het weekend.
Denk ook na over wat je doet als het buiten slecht weer is. Heb je dan een alternatief? Schaf bijvoorbeeld een indoor fietstrainer aan of kijk bij jouw sportschool naar indoorfietsen of spinninglessen.
3. Gebruik intervaltraining
Tijdens jouw korte ritten is het goed om zowel kracht als intensiteit te trainen middels een intervaltraining. Hiermee begin je bijvoorbeeld met een warming-up. Vervolgens wissel je 30 seconden vol gas een aantal keer af met 30 seconden rust. Na ongeveer 10 herhalingen rust je 10 minuten.
Er zijn veel varianten van een intervaltraining, dus kijk vooral eens online naar de verschillende opties. Probeer ze uit en kijk waar jij je het meest prettig bij voelt. Of wissel ze af per training voor meer variatie.
4. Zorg voor een goed herstel
Na elke inspanning is het belangrijk dat jij je lichaam goed laat rusten. Let hierbij ook goed op je eten, zeker wanneer je gewicht wilt verliezen. Je hoeft hierbij niet minder te eten, maar gewoon gevarieerd en gezond.
Na elke rit is het belangrijk om even 10 minuten te stretchen. Hiermee houd je je spieren soepel. Daarnaast is een goede nachtrust essentieel voor goed herstel. Zorg dat je na elke training ook minimaal 1 rustdag hebt.
Uitrusting en accessoires
Ben je enthousiast geworden over sporten met de fiets, maar weet je nog niet precies wat je nodig hebt? Hieronder vind je onze lijst met informatie over de essentiële uitrusting en accessoires voor sportieve fietsers.
- Een goede fiets. Dit is uiteraard niet verrassend, maar je hebt een goedlopende fiets nodig die fijn zit en goed stuurt. Dit is de basis.
- Fietskleding. Zorg voor goed ventilerende bovenkleding, zodat het niet gaat schuren. Vooral een goede fietsbroek is essentieel om zadelpijn en knelling te voorkomen. Je wilt een broek die ter hoogte van het zitvlak een stuk zeem heeft. Daarnaast wil je een broek met zo min mogelijk naden. Denk ook aan regenkleding voor wanneer je gaat fietsen met slecht weer.
- Fietsschoenen. Deze speciale schoenen zijn ontworpen voor een smalle pasvorm en een licht gewicht. Ze hebben een stijvere zool, wat goed werkt bij het trappen, en zijn ademend.
- Helmen. Veiligheid staat altijd voorop, daarom is een helm een essentieel onderdeel van een basisuitrusting. Wanneer je gaat wielrennen of mountainbiken heb je ook extra accessoires nodig, zoals beschermers en brillen.
- Navigatiehulpmiddelen. Dacht je dat navigatie alleen voor in de auto was? Ook wanneer je lange afstanden fietst, is het erg handig om te weten waar je bent en waar je heengaat. Met speciale GPS-fietscomputers voer je een geplande route in en kan je ook jouw routes bijhouden. Zo volg je waar je was en hoe snel je reed.
Conclusie
Ga je sporten met de fiets, dan is een goede uitrusting van belang. Het voorkomt blessures en helpt je om jouw sportprestaties te verbeteren. Vergeet niet om realistische en uitdagende doelen te zetten en een goed plan op te stellen voor jouw training. Herstel is hierbij ook belangrijk! Wil je graag meer ondersteuning bij het kiezen van de juiste uitrusting en accessoires? Kijk dan eens bij BIKE24 en neem contact op voor persoonlijk advies.